Leg je oven in de watten

De koepel wordt geïsoleerd door middel van een vuurvaste isolatiedeken in combinatie met een laag vermiculite. De deken isoleert echt super (vandaar de naam Superwool).


Hardsteen afwerking rond de koepel van de oven

Voor het aanbrengen van de isolatie wordt eerst nog een hardsteen afwerking aanbracht rondom de koepel. Voor een mooie betaalbare oplossing kan je hiervoor grote 80x80 (aziatisch) hardstenen tuintegels gebruiken.

Deze zaag je op maat met een diamantzaag. Een haakse slijper is hiervoor niet bruikbaar (veel te onnauwkeurig) en ook een tegelzaag wordt verpletterd door tegels van deze afmetingen. Gebruik hiervoor dus een professionele tafelzaag.

Instoken, dag 3

Het tweede dat wordt gedaan voor het isoleren is instoken. Je kan dan zien of er geen gekke dingen gebeuren met de koepel. En je stookt er een hoop met vocht uit dat niet ook straks door de isolatielaag heen moet om de oven te verlaten.

Note: ook het gebruik van een ventilator om vocht te verdrijven is een aanrader.

Het instoken van de oven moet langzaam gebeuren. Water wordt waterdamp en zet uit als het wordt verhit. Als er te snel een groot vuur wordt gemaakt, kunnen daardoor flinke scheuren ontstaan in de koepel. Bouw het vuur in 7 dagen langzaam op. Niettemin is het ontstaan van haarscheurtjes in de koepel bijna onvermijdelijk.

De broodoven in een isolatiedeken gewikkeld

Daarna kan je dan beginnen met isoleren.

De eerste laag vermiculite korrels ter isolatie

Breng laag voor laag de vermiculitecement aan. 's Morgens breng je een laag aan en 's avonds (als de onderste laag wat hard geworden was) ook. De volgende dag opnieuw. Zo wordt de doorlooptijd enigzins beperkt.

Hou een spaan vast voor de koepel op een afstand ter dikte van de vermiculitelaag. Pak een troffel met vermiculite en breng de vermiculite aan tegen de koepel achter de spaan. Gebruik de spaan om de vermiculite voorzichtig in vorm te drukken. Maak de bovenkant van de laag vlak met de troffel zodat de volgende laag hier weer op kan liggen.

Een kijkje in de bakkerij

Bijna klaar.

De koepel van de oven is volledig geïsoleerd

Op deze foto is de isolatielaag helemaal klaar. Het hele geval gaat nog op een echte oven lijken zo langzamerhand.

De opgebrachte isolatielaag is nat. Hoewel er een droge deken onder deze laag ligt, is de eerder ingestookte koepel toch wel weer een beetje vochtig geworden. Ook de stuclaag die nog opgebracht moet worden brengt natuurlijk het nodige water met zich mee. Reden genoeg om straks toch vooral niet meteen weer een groot vuur te maken en opnieuw in te stoken.