De pizzaoven van Edgar
Op de plek waar ooit een grote rode beuk stond is nu de fundering voor de pizzaoven gemaakt. Ik heb gekozen voor een strokenfundering in plaats van een plaatfundering simpelweg omdat het minder beton kost. Het opgaande werk maak ik van betonblokken omdat Ytong blokken niet zo goed tegen vorst kunnen. Het gat wat ontstaan is door de beuk te verwijderen is behoorlijk diep en daardoor zit de fundering van de pizzaoven nog onder de fundering van de schuur en de schutting. De bekisting van de strokenfundering heb ik gemaakt van OSB constructieplaat en laat ik in de grond zitten. (verloren bekisting). Uiteraard zit er ook een standaard wapening in die funderingsstroken.
Omdat ik het onderstel van de oven niet wil laten rusten op de fundering van de schuur en de schutting heb ik er voor gekozen deze langs de bestaande fundering te metselen. Op deze manier is de pizzaoven straks een op zich zelf staand bouwwerk en staat deze constructief helemaal los van mijn schuur en de schutting van de buurman.
Achteraf moet ik eerlijk bekennen dat het metselen zonder stelprofielen en alleen een waterpas niet ideaal is. Ik raad iedereen dan ook aan om wel stelprofielen te gebruiken.
Omdat bij ons het bouwen van de pizzaoven samen gaat met een totale verbouwing van de tuin en we ook tuinverlichting willen leg ik al vast een grondkabel in de grond. Op onderstaande foto is ook te zien dat ik de eerste 1,5 laag betonblokken heb ingesmeerd met een dun laagje cement. (trasraam) Dit heb ik gedaan om deze waterdicht te maken aangezien die eerste laag vanwege de diepte in de grond komt te liggen. Een partytentje over de pizzaoven bied bij slecht weer uitkomst.
Ik heb gekozen voor een standaard betonlatei om de overbrugging van het “houthok” te maken. Tevens heb ik met potlood een streep gezet op de betonblokken wat uiteindelijk de bovenkant van het nieuwe straatwerk zou moeten worden. Er moet dus nog behoorlijk wat geel zand de tuin in worden gereden. Ook hier is het dunne cementlaagje goed te zien.
143 kruiwagens later (11 m3 straatzand) ligt het zandpakket erin en kunnen we met de bekisting beginnen voor de betonplaat waarop straks de vloerdelen van de pizzaoven komen te liggen.
De bekisting heb ik gemaakt van underlayment. Tegen de schutting en de schuur heb ik een strook rubber gelegd zodat de betonplaat straks helemaal los ligt. Ook hier werk ik met een verloren bekisting. Voor de zekerheid (doorbuigen) heb ik de workmate eronder gezet.
Ter plaatse van de betonblokken heb ik geen bekisting gemaakt waardoor de betonplaat straks goed contact maakt met het onderstel. De underlayment heb ik met een tacker (nietmachine) van plastic voorzien. De wapening is in mijn geval gegalvaniseerd omdat de bouwmaterialenzaak dat als enige nog op voorraad had.
Omdat ik een aan zowel de kant van de schuur als de schutting een overstek heb leg ik wat extra staven wapening erbij aan de bovenkant van de bekisting. Als alles klaar is kan er beton gestort worden.
Op de foto hieronder is de beton inmiddels gestort. Als advies wil ik meegeven dat als je de beton wilt mengen met een boormachine je echt een zware boormachine moet gebruiken, bijvoorbeeld een hilti. Mijn boormachine brandde helaas na de derde zak beton door. Omdat de bouwmarkten al gesloten waren zat er niets anders op dan de beton “ouderwets”te mengen in de kruiwagen met een schep. Zwaar werk!!
Het beste is om de pas gestorte beton af te dekken met plastic of om het af en toe met de sproeier nat te maken om verbranding te voorkomen. Ontkisten pas doen als de beton voldoende uitgehard is. Het verdichten van de pas gestorte beton gaat het beste met een trilnaald, te huur bij elke bouwmarkt.
Inmiddels is het straatwerk gelegd en hebben we in het houthok en rondom de pizzaoven, wit grind gelegd. Ook is de betonplaat ontkist en hebben we de schutting en de schuur wit geschilderd. Wij hebben gekozen om de vloerdelen te isoleren met calcium silicaatplaten van 5 cm. Met Ytonglijm lijm ik die op de betonplaat. Een strandharkje van de kinderen bied uitkomst om de lijm egaal te verdelen.
Op de onderstaande foto is te zien dat de isolatieplaten op de betonplaat verlijmd zijn en is het tijd om de vloerdelen erop te leggen.
Nu is het tijd om de vloerdelen op de calcium silicaatplaten te leggen. Tip: eerst even de eventuele bramen van de vloerdelen afvijlen.
Omdat die vloerdelen behoorlijk zwaar zijn kun je dit het beste met zijn 2-en doen.
Het eindresultaat is een pizzavloer die nagenoeg waterpas ligt. Zoals je ziet is het isolatiepakket van De Broodoven ruim voldoende om je vloer te isoleren.
Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om het “ te veel” aan isolatie te verwijderen. Ik heb dit met een slijptol gedaan maar dat stoft enorm, mondkapje voor dus.
De koepeldelen plaatsen moet je zeker met zijn 2-en doen. De bovenste koepdelen en het deel bij de afvoer maak je rookdicht met vuurvaste pasta/kit. Deze is eenvoudig te boetseren met vochtige handen.
Op onderstaande foto is goed het verloop te zien van de rechthoekige uitloop van de pizzaoven naar het ronde passtuk van de rookafvoer. Ook dit heb ik met die vuurvaste pasta/kit gemonteerd.
Volgende stap is de superwool isolatiedeken aanbrengen. Het opspannen met ijzerdraad kreeg ik om 1 of andere reden niet goed voor elkaar. Waar maak je het aan vast? Uiteindelijk bleek de deken ook goed aan te brengen zonder.
Na lang wikken en wegen en vele telefoontjes met De Broodoven (bedankt voor alle goede adviezen!!) hebben we besloten er een rechthoekig huisje van te maken. Overigens vind ik persoonlijk de medium korrels (isolatiekorrels) prettiger smeren/aanbrengen als de fijne vermiculite korrels. Om de onderstaande foto hebben we de vermiculite korrels al aangebracht en tijdelijk een dakje gemaakt van OSB constructieplaat met daarop bouwzeil. De ombouw maken we van Ytong blokken. Nu eerst 3 weken op vakantie naar italie en ervaring opdoen met het maken van pizza’s. Ons vakantieadres heeft namelijk ook een houtgestookte pizzaoven.
In die 3 weken dat we op vakantie zijn geweest heeft de vermiculite isolatielaag goed kunnen drogen. Ook hebben we in de vakantie besloten om de Ytong opbouw aan de voorzijde gelijk te houden met de betonplaat. Hierdoor heb je geen werkblad meer maar ziet de pizzaoven er straks wel superstrak uit. Ook maken we aan de voorzijde een overstek met verlichting aan het platte dakje zodat we zelfs in de regen en in het donker een pizza kunnen bakken. Het platte dakje is van watervast verlijmd multiplex gemaakt.
Ook de boeiboorden zijn van multiplex gemaakt dat ik eerst rondom in de grondverf heb gezet. De dakbedekking is kunststof. De dakdekker heeft de plakplaat uiteindelijk een stuk kleiner geknipt omdat anders de dakbedekking niet mooi uit kwam op zo’n klein dakje. Vergeet niet om een loodslab in de muur te frezen zodat het regenwater netjes op het plat dak loopt.
De dubbelwandige afvoer en de trekkap zijn ook geleverd door De Broodoven. Ook hier weer bedankt voor alle goede adviezen!
De regenafvoer leek ons wel leuk om van een aluminium buis te maken, in de vorm van een spuwer. Zo krijgen we geen lelijke regenpijp over ons pizza-huisje.
Ook hebben we maar gelijk een 5 delige pizzascheppen set gekocht evenals een digitale temperatuur meter.
Na de oven te hebben ingestookt was het eindelijk zo ver. Snel nog even twee spotjes in het plafond gemaakt en de pizzaoven versierd met Tibetaanse vlaggetjes. Mijn eerste ervaring is dat de pizza’s op 400+ graden het beste bakken. Uiteraard moet je er wel bijblijven. De pizza’s? Die zijn nu al superlekker!! Broodoven, Bedankt!!
We hebben besloten om de voorkant van de oven met mozaiek te beplakken en de zijkant met smalle verticale gevellatten. Dat wordt voorjaar. Uiteraard zal ik van het eindresultaat ook foto’s mailen. Inmiddels hebben we hele goede bakervaringen met pizzadeeg van 800 gram ‘00‘ meel en 200 gram seminola meel. Ook schuift de pizza met wat seminola eronder ook heel goed de oven in.
Tot zover,
Wendy, Edgar, Sjors en Daantje
Update voorjaar: We vinden hem zo mooi dat er waarschijnlijk geen mozaïek op komt. Afgelopen week de ultieme test. Een tuinfeest voor 40 man: 58 pizza's op 1 avond is geen enkel probleem! Groeten, Edgar